ArboBedrijfsveiligheid

Arbowet Verplichtingen

Werknemer Verplichtingen

Hoewel de werkgever in eerste instantie de veiligheid van het bedrijf moet waarborgen, heeft de Arbowet ook verplichtingen opgesteld voor werknemers. Gezond en veilig werken wordt namelijk alleen bereikt wanneer beide partijen hier aan meewerken. Het maakt hierbij niet uit of je als werknemer voltijd of deeltijd werkt, een nul-urencontract hebt, een oproepkracht of flexwerker bent. Iedere werknemer heeft bepaalde rechten en plichten die staan beschreven in de Arbowet. Deze Arbowet verplichtingen voor werknemers staan wat concreter beschreven in de Arboregeling en het Arbobesluit. (Meer over Arbo wetgeving)

Rechten van de werknemer

Welke algemene rechten heb je als werknemer binnen een bedrijf? Je kunt er als werknemer vanuit gaan dat je in een veilige omgeving werkt. Ook heb je recht op informatie over de werkzaamheden en eventuele risico’s op de werkvloer. Als werknemer heb je ook het recht om de Risico-Inventarisatie en Evaluatie te kennen.

Plichten van de werknemer

Er zijn ook een aantal plichten die je als werknemer hebt. Zo heb je als werknemer de verplichting om voor de eigen gezondheid en die van anderen te zorgen. De arbeidsmiddelen moeten bijvoorbeeld ook op de juiste wijze worden gebruikt. Ook als een medewerker iets opmerkt op het gebied van veiligheid, bijvoorbeeld een risicofactor, moet dit verplicht gedeeld worden met de werkgever. Als er sprake is van een calamiteit dient ook de werknemer de preventiemedewerkers (BHV) bij te staan.

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Wanneer zowel werknemers als werkgevers hun verplichtingen nakomen, zal dit de arbeidsomstandigheden aanzienlijk verbeteren. Er is dus sprake van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid binnen het bedrijf. De input moet van beide kanten komen. Om de Arbowet verplichtingen voor werknemers nog wat overzichtelijker te zien, vind je ze hieronder op een rij:

  • Geen gevaar veroorzaken;
  • De beschermingsmiddelen en andere gereedschappen op de juiste manier gebruiken;
  • Onveilige situaties op de werkvloer melden;
  • Deelnemen aan bijeenkomsten over voorlichting en instructie.
Related posts
Bedrijfsveiligheid

Verplichtingen BHV Werknemer (ZZP)

Bedrijfsveiligheid

BHV

BedrijfsveiligheidTopper

Bedrijfsveiligheid Checklist

BedrijfsveiligheidTopper

Bedrijfsnoodorganisatie opzetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *