BedrijfsveiligheidTopper

Bedrijfsnoodorganisatie opzetten

hand boven water - bedrijfsboodorganisatie

Een goede bedrijfsnoodorganisatie opzetten, zó doe je dat: Een bedrijfsnoodorganisatie opzetten is een van de belangrijkste onderdelen om de veiligheid binnen je bedrijf te kunnen waarborgen. Deze organisatie wordt uitgewerkt in de vorm van een bedrijfsnoodplan en is het belangrijkste handleiding voor de BHV. Het noodplan bestaat uit een aantal duidelijke hoofdlijnen zonder al te veel details en uitwerkingen. Deze uitwerkingen plaats je in een ander document, zodat de BHV-ers binnen het bedrijf precies weten wat ze moeten doen bij een calamiteit. Op deze manier loop je veel minder risico en kun je veilige arbeidsomstandigheden voor werknemers garanderen.

De inhoud van een bedrijfsnoodplan

Een bedrijfsnoodorganisatie opzetten vraagt wel wat voorbereiding. Zo moet je weten wat er precies in het bedrijfsnoodplan moet komen te staan. De algemene inhoud moet er ongeveer zo uitzien:

 1. Inleiding – over het doel van het bedrijfsnoodplan
 2. Situatieschets – waar ligt het bedrijf op de kaart en in welke omgeving?
 3. Gegevens – informatie over het gebouw, het aantal medewerkers, locaties van EHBO koffers, de namen van BHV-ers en de locatie van de verzamelplaatsen.
 4. Brandbeveiliging – hoeveel blussers, haspels en meldinstallaties zijn er en waar bevinden deze zich?
 5. Procedure – een beschrijving van het protocol per calamiteit. Standaard opgenomen zijn: brand, verwonding, gaslek, omgevingsalarm.
 6. Ontruiming en organisatie – wat is de rolverdeling van het BHV team, hoe wordt er ontruimd en op welke wijze verloopt de telling?
 7. Taak van het personeel – wat doet het personeel bij brand? Hier komt een handleiding met instructies.
 8. Overige taken: wat doen de receptioniste en het management?

Een bedrijfsnoodorganisatie opzetten: kies voor hulp

Niet iedere werkgever heeft de vereiste kennis en deskundigheid voor het maken van het noodplan. Natuurlijk kun je online diverse richtlijnen volgen, maar dan kunnen er nog altijd belangrijke zaken ontbreken. Daarom kun je hulp inschakelen van een bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Dit bedrijf helpt jou met het opstellen van een goede bedrijfsnoodorganisatie waarmee je voor meer veiligheid en minder risico’s binnen het bedrijf zorgt. Met het inschakelen van externe hulp voorkom je dat de belangrijke zaken ontbreken in het plan.

5 bedrijven die bedrijfsnoodorganisaties op maat maken

Om het jou wat makkelijker te maken hebben we een lijst samengesteld met externe partijen die jou kunnen bijstaan met het opstellen van een bedrijfsnoodorganisatie:

 • Arbo Support – begeleid jou met het opstellen van een noodplan.
 • Precare – hier kun je een online software downloaden die je helpt met het maken van een goedgekeurd plan voor bijvoorbeeld ontruiming;
 • Inprevo – je kunt hier een noodplan laten maken door ervaren specialisten;
 • IMR Advies – voor advies en het opstellen van noodprocedures kun je hier terecht;
 • Vitalus – maakt een plan die volledig aansluit bij jouw organisatie.
Related posts
Bedrijfsveiligheid

Verplichtingen BHV Werknemer (ZZP)

Bedrijfsveiligheid

BHV

BedrijfsveiligheidTopper

Bedrijfsveiligheid Checklist

ArboBedrijfsveiligheid

Arbowet Verplichtingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *