Beschermende kleding

Een belangrijk onderdeel van een veilige werkomgeving is de juiste werkkleding. In sommige gevallen is het dan ook nodig om beschermende kleding te dragen om eventueel gevaar op de werkplek te voorkomen. Onder beschermende kleding behoort onder andere kleding die vloeistofwerend is of vlamdovend. Maar ook de zichtbaarheid van kleding kan een belangrijke reden zijn om beschermende kleding te dragen. Bij werkzaamheden als brandweer of wegwerkers is het belangrijk dat aan de kleding te zien is wat voor werk er gedaan wordt. Welke soorten beschermende kleding is er allemaal? Hier vind je een lijst met alle mogelijke beschermende kledij die beschikbaar zijn.

Hitte- en vlambestendige kleding

Je kiest voor hitte- en vlambestendige kleding wanneer je werkzaamheden bestaan uit het werken met vuur of andere vuur-veroorzakende werkzaamheden. Vuurvaste kledij is in veel situaties onmisbaar, bijvoorbeeld bij laswerkzaamheden of bij vuurbestrijding als brandweer. Lees hier meer over hitte- en vlambestendige kleding.

Werkbroeken

Een werkbroek is een handige broek die je extra handig kan zijn bij allerlei werkzaamheden. Je krijgt door deze broek onder andere meer comfort tijdens het werk, dankzij de goede pasvorm. Het materiaal van een werkbroek is sterker en voorzien van extra zakken. Lees hier meer over werkbroeken.

Signaalkleding

Bij werken langs de weg, vlakbij het water of een andere gevaarlijke situatie kies je voor signaalkleding. Hierbij is de kleding voorzien van reflecterende stukken zodat je goed opvalt, vooral in het donker. Lees hier meer over signaalkleding.

Wegwerpkleding

In zeer stoffige ruimtes of bij werkzaamheden waarbij de hygiëne belangrijk is, kies je voor wegwerpkleding. De naam zegt het al, deze kleding kun je na gebruik weggooien, zodat de hygiëne gewaarborgd blijft. Lees hier meer over wegwerpkleding.

Zaagbroek

Een zaagbroek wordt gebruikt in situaties waarbij gewerkt wordt met een kettingzaag. Op deze manier kan de zaag het been niet raken en dit voorkomt dus ongelukken op de werkvloer. Lees hier meer over de zaagbroek.

UV-werende kleding

Het gebruik van UV-werende kleding is vooral zeer bruikbaar wanneer er veel buiten gewerkt wordt in hoge temperaturen. Met deze kleding bescherm je het lichaam tegen verbranding door de zon. Insmeren is dus niet meer nodig. Lees hier meer over UV-werende kleding.

Winterkleding

Speciaal voor de winter kun je kiezen voor winterkleding. Deze kleding is extra dik en beschermt daarom tegen de kou. Vooral wanneer buiten gewerkt moet worden kun je voor deze kleding kiezen. Lees hier meer over winterkleding.

Vloeistofdichte kleding

Wanneer gewerkt moet worden met gevaarlijke vloeistoffen zoals chemicaliën, wordt gebruik gemaakt van vloeistofdichte kleding. Hierdoor wordt het risico op ongelukken aanzienlijk verminderd. Lees hier meer over vloeistofdichte kleding.

Beschermende kleding voor in de zorg

Bij werk in de zorg komen er heel wat soorten beschermende kleding tegen die gebruikt kunnen worden om de werkzaamheden zo hygiënisch en professioneel mogelijk uit te kunnen voeren. Hier vind je een overzicht van beschermende kleding in de zorg.

Halterschorten

Een halterschort is om meerdere redenen handig om te gebruiken in de zorg. Het beschermt de kleding die eronder gedragen wordt maar biedt ook ruimte aan voorwerpen. Deze kun je makkelijk bij je dragen. Lees hier meer over halterschorten.

Mond-neusmaskers

Voor de hygiëne is het belangrijk om in de zorg mond- en neusmaskers te dragen. Een mond- neusmasker is een medisch hulpmiddel en onmisbaar in de zorg. Lees hier meer over mond- en neusmaskers.

Isolatiejassen

Een isolatiejas is een extra en wegwerpjas die je over je eigen kleding heen kunt dragen. De jas is vooral bedoeld voor risicogebieden in het ziekenhuis, zoals de operatiekamer. Lees hier meer over isolatiejassen.

Werkhandschoenen

Handschoenen zijn een belangrijk onderdeel in de zorg, omdat een goede hygiëne hier van groot belang is. Handschoenen worden vaak en veelvuldig gebruikt en zijn er vooral in wegwerp varianten. Lees hier meer over werkhandschoenen.

Operatiekleding

Wanneer een operatie gedaan moet worden is speciale operatiekleding gewenst. Dit is speciale en hygiënische kledij die na gebruik weer weggegooid kan worden. Lees hier meer over operatiekleding.

Beschermbrillen

In de zorg wordt ook vaak gebruik gemaakt van beschermbrillen. Deze brillen worden gebruikt in situaties waar oogbeschadiging kan worden opgelopen. Met deze brillen wordt het risico hierop verkleind. Lees hier meer over beschermbrillen.

Infectiebeschermingskleding

Infectiebeschermingskleding wordt veelvuldig gebruikt in de zorg. Op deze manier wordt de hygiëne op een afdeling gewaarborgd en is de kans op het overdragen van infecties aanzienlijk kleiner. Lees hier meer over infectiebeschermingskleding.

Antistatische kleding

Er is tal van antistatische kleding te vinden: deze kleding is vlamvertragend en dus perfect voor werksituaties waarin risico op brand aanwezig is. Lees hier meer over antistatische kleding.

Werk/veiligheidsschoenen

In verschillende werkgebieden is het aan te raden om gebruik te maken van werk/veiligheidsschoenen. Hiermee kunnen ongevallen op de werkvloer voorkomen worden. Daarnaast zijn deze schoenen extra comfortabel. Lees hier meer over werk/veiligheidsschoenen.

Beschermende onderkleding

Beschermende onderkleding is een kledinglaag met extra stevigheid. De kleding wordt vooral toegepast in werksituaties waarbij valgevaar aanwezig is of andere risico’s. Lees hier meer over beschermende onderkleding.