Bedrijfsveiligheid

BHV

Alles wat je moet weten over BHV

Ieder bedrijf is verplicht om een goede BHV te hebben. Op deze manier kun je de bedrijfsveiligheid waarborgen. De meeste bedrijven hebben een aantal bedrijfshulpverleners, ook wel BHV-ers genoemd, die in actie komen bij een calamiteit. Het hangt af van de grootte van het bedrijf hoeveel BHV-ers er zijn. Hoeveel jou bedrijf er nodig heeft kun je met de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) bepalen. Deze handleiding is per bedrijf verschillend en kan met hulp van een externe partij worden opgesteld.

Waarom BHV zo belangrijk is

Door een goed georganiseerde BHV te hebben, is de kans op een grote calamiteit een stuk kleiner. Het risico wordt een stuk kleiner op het moment dat de BHV-ers direct kunnen ingrijpen wanneer er zich iets voordoet. Je kunt op deze manier niet alleen de veiligheid van je werknemers, maar ook die van jezelf waarborgen. Een goede BHV is verplicht door de Arbowet.

Een BHV cursus volgen

Wanneer een medewerker zijn of haar EHBO diploma heeft, betekent dit niet dat diegene BHV-er is. Voor een goede BHV is er ook kennis op het gebied van brandbestrijding en evacuatie nodig. Om hiervan op de hoogte te blijven is het aan te raden om een BHV cursus te volgen. Deze cursus is verplicht en is op verschillende locaties door heel Nederland te volgen.

Waar kun je een BHV cursus volgen?

Er zijn heel veel verschillende bedrijven in Nederland waar je een cursus kunt volgen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de cursus in je eigen bedrijfspand te organiseren, in samenwerking met een externe partij. Hier vind je een aantal goede cursusbedrijven:

 • 101BHV – bij dit bedrijf heb je de mogelijkheid om de cursus in 1 dag te volgen;
 • BHVNederland – handige cursuslocatie in het midden van het land, in Utrecht;
 • MedPrevent – meer dan 60 locaties door heel Nederland;
 • All-in Preventie – biedt cursussen aan in meer dan 10 categorieën;
 • BHV NL – kan alle BHV-ers (basis, ervaren en hoofd) goed opleiden;
 • Soliede – gevestigd in Utrecht, verzorgt cursussen in Eerste Hulp en brandbestrijding;
 • Westpoort – praktijkgerichte cursussen, onder andere in Amsterdam en Den Bosch;
 • Inprevo – tijdens de cursussen in dit bedrijf wordt gebruik gemaakt van realistische scenario’s;
 • EuroBHV – bedrijf met ervaring, verzorgt ook de cursus op locatie;
 • BHV Cursus – uitstekend slagingspercentage van 98%.

Bedrijfsveiligheid in Nederland

Het is een behoorlijke claim om te zeggen dat in Nederland de veiligheid op de werkvloer, zeg maar kortweg; Bedrijfsveiligheid onderbelicht is. Wij vonden dat het tijd werd om dit onderwerp naar een hoge niveau te tillen. Een niveau met objectieve informatie / overzichten van betrouwbare bronnen en updates uit de industrie. Onderwerpen als val-preventie, ARBO wetgeving, bedrijfsnoodplan en beschermende kleding zal op deze portal aan bod komen. Ons doel is uiteindelijk deze markt een kanaal te bieden waar ze zich kunnen verbinden met de afnemers.  Ook zal hier vanzelfsprekend plek zijn voor tips & tricks over ontwikkelingen in deze industrie en zodat mensen die bedrijfsnoodorganisaties moeten opzetten meer bronnen hebben om tot goede beslissingen te kunnen komen.

Bedrijfsveiligheid; Wat is het?

De algemene veiligheid in het bedrijf, de bescherming van het leven van de werknemers en uitsluiting van de bedrijfsrisico`s op de werkplek via verschillende methodieken.
Wilt u de bedrijfsveiligheid bij uw organisatie op orde brengen dan moet u de volgende zaken in orde zien te krijgen:
 1. U moet bekend worden met de wet- en regelgeving rondom bedrijfsveiligheid.
 2. Er moet geïnventariseerd worden waar de risico's van het bedrijf liggen.
 3. Het BHV Beleid / beleidsplan moet worden opgesteld.
 4. Er moet een bedrijfsnoodplan opgesteld worden.
 5. Er moet een methodiek worden ingebouwd dat wijzigingen kunnen worden opgevangen.
Lees hier ons uitgebreide optimalisatie plan, inclusief uniek excel bestand (gratis)