BedrijfsveiligheidTopper

Optimale Bedrijfsveiligheid ( 8 Unieke Stappen)

Valproblemen zijn nog steeds een groot arbeids probleem

Waarom bedrijfsveiligheid zo belangrijk is

Er gebeuren nog steeds veel ongelukken op de werkvloer. Ook wel ernstige arbeidsongevallen genoemd, het grootste probleem zit hem in het vallen van grote hoogte (29%) en het contact met bewegende delen van een machine (22%). Niet ieder bedrijf heeft veel met deze zaken te maken, maar ook kleine zaken moeten op orde zijn in elke werkomgeving. Daarvoor zijn er vele wetten gemaakt ( hier is de overheid wel goed in ). En is alles uitvoerig vastgelegd in lange / overheidsdocumenten. Terecht natuurlijk ook: Want ongevallen op de werkvloer moeten we toch echt eens achter ons kunnen laten. Tijd voor een optimale bedrijfsveiligheid.

De volgende unieke 8 stappen kunnen u helpen om bedrijfsveiligheid beter op orde te krijgen in uw onderneming.

Optimale bedrijfsveiligheid in 8 stappen

 1. Verzamel elk topic (onderwerp) bij het bedrijf dat mogelijk niet veilig is of kan zijn en beleid nodig zou kunnen hebben. Denk hierbij aan van alles:

  • Veiligheidskleding / Brand / Stroomuitval / Ongelukken / BHV / ARBO / Magazijn / Beveiliging / Data / Privacy, etc.
  • Topics zouden kunnen zijn:
   • Bij Brand Duidelijke uitvals wegen
   • Het altijd  hebben van meerdere BHV’ers op kantoor
   • Op de bouwplaats draagt iedereen altijd een helm
 2. Analyseer al deze topics, en analyseer uw huidige veiligsheidsplannen & pijnpunten. Welke zijn afdoende? Welke niet? Bekijk elk probleem kort en bondig. Groepeer de Topics / Issues wel.
 3. Een belangrijke tussenstap: Bij bedrijfsveiligheid komen ook vaak juridische zaken kijken, overleg even in een korte meeting met de bedrijfsjurist of er voor de jurist zaken spelen die belangrijk zijn, en vraag om hulp bij bepaalde wetten / topics. Dan weet u zeker dat de topics ook juridisch afgedekt zijn.
  • Let op dat u de input van de jurist wel kort en krachtig probeert te houden en vraag niet altijd inhoudelijk om advies maar vraag ook om ( hoe groot is dit probleem volgens u op het juridisch vlak van 1 tot 5? ) om het niet alleen een project te maken dat er enkel is voor de wetgeving.
 4. Breng prioriteit aan bij al deze verschillende mogelijke veiligheids issues, let daarbij op de volgende elementen en geef deze in een excel document de volgende score:
  • Welke oplossingen zijn er nu al? Zijn deze afdoende? (1 = er is nog niets op dit vlak  5 = een ideale oplossing is er al)  
  • Haalbaarheid (1 tot 5) (1 is goed & snel haalbaar / op te lossen, 5 = bijna niet haalbaar) 
  • Kosten (1 tot 5) ( 1 = goedkoop op te lossen, 5 = zeer dure oplossing) 
  • Impact als er een probleem zou plaats vinden (1 tot 5) ( 1  = zou een groot probleem zijn, 5 = klein probleem bij impact)
 5. Pak de scores, hoe lager de score hoe eerder u met dat probleem aan het werk moet, let wel op: Overleg de eind focus tenminste met één iemand anders, het liefst een manager, zo heeft u altijd iets om op terug te vallen. Neem de punten ook niet ‘volledig’ letterlijk. Sommige problemen kunt u namelijk gezamenlijk oplossen of een bepaalde factor kan meer invloed hebben dan een ander.  Uw onderbouwing zal alleen al een stevige basis zijn voor de focus, maar er moet dus ook nog een gezond verstand over heen!
 6. Maak nu op basis van uw focus een ‘doel’ per topic, wat is het uiteindelijke doel van het probleem dat er is. Maak hier een korte zin van en zet deze achter het probleem.
 7. Ga nu zaken overwegen toe te passen die volledig in lijn liggen met het doel, het is belangrijk om bij het optimaliseren van bedrijfsveiligheid ook vooral in oplossingen te denken. Het patroon van ‘dit is fout’, ‘dit werkt niet’ moet u verlaten om intern voldoende draagvlak en enthousiasme te creëren voor de nieuwe aanpassingen.
 8. Dan volgt de fase waarin u de problemen gaat aanpakken / aanschaffen en oplossen. Ook in deze fase: Doe implementaties waar mogelijk samen. Op basis van Groepering. En lees u goed in hoe anderen zaken hebben opgelost. (Bijv. Hoe teken je nou zo’n kaartje voor uitvalswegen? Hoe doen anderen dat?)

Loop ook nog deze bedrijfsveiligheid checklist nog even na om zeker te zijn dat je overal aan denkt.

Nu bent u klaar en als u veel zaken heeft aangepakt kunt u met gerust hart aangeven dat uw bedrijf veiliger is geworden door uw impact!

 

 

Related posts
Bedrijfsveiligheid

Verplichtingen BHV Werknemer (ZZP)

Bedrijfsveiligheid

BHV

BedrijfsveiligheidTopper

Bedrijfsveiligheid Checklist

BedrijfsveiligheidTopper

Bedrijfsnoodorganisatie opzetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *